Istoric

             Biserica cu hramul Sf.Nicolae se numara printre cele mai vechi biserici ortodoxe din tinutul Hunedoarei si este cea mai veche din orasul Hunedoara. Plasata pe malul drept al Cernei, in apropierea Castelului Corvinilor, actuala biserica este legata de contextul disputei ideologice dintre vladica Ioan de Caffa si franciscanul Ioan de Capistrano, in urma caruia vechea biserica, probabil de lemn, a fost distrusa.

      La 1458 regele Matia, “permite sarbilor si valahilor” sa construiasca o noua biserica pe locul celei vechi.Actuala pictura poarta amprenta stilistica a sec. XVII, legata de o restaurare ampla, intarita de textul pisaniei (1654), de deasupra usii naosului, prin care protopopii Ianas si Nicolae, alaturi de Vasile si Statie si alti negustori, construiesc si picteaza intre 1634-1654 biserica.

 Sergiu_Nicola-7875Pisania

        Importanta bisericii ortodoxe de la Hunedoara si a capelei castelului a fost sesizata inca de la sfarsitul sec. al XIX-lea, aspect raportat la formele asemanatoare ale altarului poligonal la exterior si semicircular la interior, descrise de bisericile din piatra de la Barsau, Bata, precum si cele din lemn de la Iarcos, Ghighiseni, Harsesti.

Sergiu_Nicola-7879Altarul

Foto: Sergiu Nicola

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: